Soldattorpet i HemsjöJJ Byggnadsvård kommer att genomföra delar av en restaurering av ett soldattorp utanför Alingsås. Torpet är från 1700-tal och nuvarande ägare har köpt det i syfte att med hjälp av gamla metoder göra det beboeligt. Det lilla huset ligger mycket vackert till på en höjd med utsikt. Omgivningen ligger i en bergssluttning med olikåldrig skog. Hit går ingen väg, här finns ingen el och här finns inte något indraget vatten.

Ägarna kontaktade Johannes Jägrud och hans kompanjon Johan Helgesson (GBG Trä-Craft) och nu har arbetet med att rädda torpet startats. Här kommer detta spännande projekt  att översiktligt dokumenteras. Följ med oss! 


Startläget

Timmerhus med tre gånger två meter stort hål i yttertaket. Två bindbjälkar avruttna, undertaket borta, golvet i stugan delvis borta. Fönster saknar några rutor. Huset oisolerat. Taket är inte original, teglet är utbyt mot tvåkupigt och den lilla enkla tillbyggnaden är gjord i senare år och har fungerat som ett enkelt badrum. Planerna i nuläget är att den kommer rivas men det är inte klart. Inget vatten, ingen el, ingen väg. 


Välj ut raka kvistfria granar av rätt dimension och som har bra ådring. Dessa finns på tomten och eftersom ingen väg går hit, är det lättare att bära med sig motorsågen än att köpa virke från leverantör. Sagt och gjort, i februari 2020 avverkas ett antal granar som skall bli takåsar och bindbjälkar.

Därefter

Johannes berättar:

"När vi såg det första gången tänkte vi att detta var helt galet, det här går inte att få ordning på.  Men efter att ha tittat runt så märkte vi att det inte är bortom räddning. För sin charm, det fantastiska läget och sin rika historia är det värt att lägga tid och energi på en sådan fin gammal stuga." 


"Det är jättespännande att vara med från början och att följa detta projekt också eftersom ägarna i högsta grad är involverade och värdesätter byggnadsvård." 


Barka av granarna och låta dem torka. Under tiden ligger de rakt uppallade så att de inte slår sig och blir skeva. 

Tålamod är ett hantverk i sig!

Sedan...